Perkhidmatan membina laman web
Email: info@cakapniaga.com.my 
   Home      cPanel
MALAY VERSION | VERSI BAHASA MELAYU

2014-01-21 06:36MYT 
 
PENDAHULUAN
 
cPanel adalah panel kawalan yang berasaskan Unix web hosting yang menyediakan antara muka grafik dan automasi alat yang direka untuk memudahkan proses menjadi tuan rumah laman web. cPanel menggunakan struktur 3 peringkat yang menyediakan keupayaan untuk;
  • pentadbir ,
  • penjual semula, dan
  • pemilik laman web (pengguna akhir)
untuk mengawal pelbagai aspek laman web dan pentadbiran pelayan melalui pelayar web piawai.

Selain GUI (Graphical User Interface), cPanel juga mempunyai baris arahan dan akses berasaskan API yang membolehkan vendor perisian;
  • pihak ketiga,
  • organisasi web hosting, dan
  • pemaju
untuk mengotomasikan proses pentadbiran sistem piawai.

cPanel direka untuk berfungsi sama ada sebagai 'Dedicated Server' atau pelayan maya swasta. Versi terbaru cPanel menyokong pemasangan pada;
  • CentOS,
  • Red Hat Enterprise Linux ( RHEL ), dan
  • CloudLinux.
cPanel 11.30 adalah versi utama yang terakhir untuk menyokong FreeBSD.

Sokongan berasaskan aplikasi termasuk Apache , PHP, MySQL, PostgreSQL , Perl, dan BIND (DNS ).
 
E-mel berasaskan sokongan termasuk POP3, IMAP , perkhidmatan SMTP.
 
cPanel diakses melalui https pada port 2083.

Setelah dipasang, cPanel tidak boleh dikeluarkan dengan mudah . Pelayan mesti diformat , dan sistem operasi dipasang semula. Begitu juga, ia hanya boleh dipasang pada sistem operasi baru dipasang dengan konfigurasi sebelum minimum.


 
ASAL USUL CPANEL
 
cPanel, Inc. adalah sebuah syarikat milik persendirian yang beribu pejabat di daerah Upper Kirby di Houston , Texas.
 
 
Perisian ini pada asalnya direka sebagai panel kawalan untuk 'Speed ​​Hosting', web hosting syarikat kini tidak berfungsi lagi . 
 
Pengarang asal cPanel, John Nick Koston, mempunyai kepentingan dalam 'Speed ​​Hosting'. 'WebKing' dengan cepat mula menggunakan cPanel selepas penggabungan mereka dengan 'Speed ​​Hosting'. Selepas 'Speed ​​Hosting' dan 'Webking' digabungkan, syarikat baru berpindah pelayan mereka kepada Virtual Development Inc. (VDI) , kemudahan hosting kini tidak berfungsi lagi.
 
Susulan perjanjian antara John Nick Koston dan VDI , cPanel adalah hanya disediakan untuk pelanggan menjadi tuan rumah secara langsung di VDI . Pada masa itu, terdapat sedikit persaingan dalam panel kawalan pasaran dengan pilihan utama ialah VDI dan Alabanza.

cPanel 3 telah dikeluarkan dan diperkenalkan pada tahun 1999 ; ciri-ciri utamanya yang melebihi cPanel 2 adalah satu peningkatan automatik dan Pengurus Hos Web ( WHM ~ Web Host Manager ).

Antara muka untuk cPanel 3 telah bertambah baik apabila Carlos Rego daripada WizardsHosting membuat apa yang menjadi tema tetap daripada cPanel. Akhirnya kerana masalah dalaman antara VDI dan John Nick Koston, cPanel berpecah kepada dua program berasingan yang dipanggil cPanel dan WebPanel.

WebPanel adalah versi yang dikendalikan oleh VDI. Tanpa pengaturcara utama, VDI tidak mampu untuk meneruskan apa-apa kerja pada cPanel dan akhirnya berhenti menyokong sepenuhnya. John Nick Koston dikekalkan bekerja di cPanel dan dalam waktu yang sama juga bekerja di BurstNET. 

Akhirnya Nick meninggalkan BurstNET dengan niat yang baik untuk memberi tumpuan sepenuhnya pada cPanel. cPanel sejak dari itu telah dikemaskini dan diperbaiki dari semasa ke semasa sehingga kini.

Perkongsian maklumat ini dibawa untuk anda oleh www.cakapniaga.com.my (Pembina Lawab Web Anda)


NOTA:
 
Tiada bahagian daripada laman web ini atau mana-mana kandungannya boleh diterbitkan semula, disalin, diubah suai atau disesuaikan, tanpa keizinan bertulis terlebih dahulu daripada Cakap Niaga (002067176-M), kecuali dinyatakan sebaliknya bahan yang tersendiri. Produk dan nama syarikat lain yang dinyatakan mungkin cap dagang pemilik masing-masing.

Website tracking
Tracking ID: UA-84650552-1